HUM hoteli

Kumpanija

Kumpanija je stara viteška igra proizašla iz organizirane narodne vojske koja je branila otok od raznih osvajača u nemirnim vremenima prošlosti. Ples od boja je posebno atraktivan ples s mačevima. Kumpanija se izvodi isključivo na otoku Korčuli.

Glavni javni nastup održava se svake godine 19. ožuljka na blagdan Sv.Josipa, zaštitnika Vele Luke. Ples je praćen dijalozima, svirkom u mišnjice i bubanj. Bubanj prolazi kroz mjesto, kupi kumpanjole i obavještava ljude da je nastup. Plesači, muškarci, su odjeveni u stare bogate nošnje. Sa pravim mačevima izvode borbu sa više plesnih figura. Na kraju im se pridružuju djevojke u starim nošnjama i zajedno plešu stare plesove: mafrinu, tanac, pritilicu, šega-šega i četiri pasa.

Kumpanija je običaj koji zrači ljepotom, domoljubljem, čašću, vjerom i uzvišenom željom njegovanja, prenošenja na nove generacije.U prošlosti se ples izvodio isključivo za vrijeme vjerskih i državnih blagdana. Danas se prema programu izvodi tijekom turističke sezone svakog utorka.

Budite s nama, upoznajte folklornu baštinu Vele Luke.

English Hrvatski
POČETNA HOTELI HUM SPECIALS AKTIVNI ODMOR DOGAĐANJA HUM HOTELS LTD. Contact

(c)2008 HUM HOTELS

developed by Tolteam