HUM hoteli

Ragata svetog Ivana

Otok je tradicionalno orjentiran na zemljoradnju i ribarstvo. Sastavni dio ribarstva odnosio se na veslanje. Tako je iz ove uvale izišlo mnogo dobrih veslača, od kojih je zasigurno najpoznatij Perica Vlašić-Patrun. Imao je nevjerovatnih 58 zaveslaja u minuti, a to umjeće ga je dovelo titule svjetskog prvaka u skifu i na koncu do svečanog prijema kod engleske kraljice 1953.

Preko sto godina je od odluke da vrsni veslači dio svog posla pretvore u zabavu i okušaju svoju snagu u društvu istih. Čak se ni najstariji stanovnici Vele Luke ne sjećaju prve regate u čast sv.Ivana. Regata se održava svake godine 24.06. od uvale Gradine do središta Vele Luke.

Sve počinje okupljanjem u uvali Gradina, 4.5 km udaljeno od Vele Luke. Priređuje se prigodan program, Mafrina pleše stare plesove, potom se na Glavici održi misa u crkvici Sv. Ivana iz 14. st. Bitan dio mise je blagoslov trava, koje rastu na otoku kao samoniklo bilje, a imaju ljekovita i aromatska svojstva. Možemo spomenuti da postoji preko 30 jestivih trava koje domicilno stanovništvo kuha i jede, tzv. gruda. Na feštu sv.Ivana se natječu različite ekipe iz Vele Luke – muškarci, žene i djeca.Čamci su okićeni zelenilom, a na pramcu i krmi se stavljaju buketi cvijeća.Svaka ekipa ima svoju posebnu uniformu.
Poslje toga, od Glavice kreće ragata sastavljena od više ekipa sa njihovim čamcima ukrašenim jurovikom prema Veloj Rivi.Tamo ih dočekuju mjestani, turisti, glazba, program dočeka, proglasenje pobjednika.

Od svih regata Vele Luke najvažnija je ona sa posadom britanskog ratnog  broda H.M.S. « CERES » iz 1933. A 2007. se ponovila sa britanskim ratnim brodom „CORNWELL“.

Sve to održava se 24.06. na dan Sv. Ivana, što posljednjih godina ujedno označava kao i početak visoke turističke sezone.

English Hrvatski
POČETNA HOTELI HUM SPECIALS AKTIVNI ODMOR DOGAĐANJA HUM HOTELS LTD. Contact

(c)2008 HUM HOTELS

developed by Tolteam