HUM hoteli

Crkve

ŽUPNA CRKVA AV JOSIPA
U samom središtu mjesta 1848.godine sagrađena je župna crkva sv. Josipa, smještena na velikom popločanom trgu do kojeg vode polukružne stepenice. Na jugozapadnom dijelu trga nalazi se veliki zvonik. Na tom trgu ljeti se održavaju različiti koncerti, predstave ...

CRKVA SV. VICENZA
Kapelu sv.Vinčenca nagradila je obitelj Izmaeli 1589. godine kao obiteljsku kapelicu na njihovom zemljištu blizu tvrđave Izmaeli. Dobila je ime po sv. VINKU-VINCENCU-FERERU ( sv.Vincenco Ferer ) dominikancu iz Valencije u Španjolskoj koji je živio od 1350. do 1419. godine.

CRKVA SV. IVANA KRSTITELJA NA GRADINI
Na samom vrhu poluotočića sv.Ivana ( uvala Gradina ) nalazi se crkva sv. Ivana  sa zvonikom. Spominjala se u dokumentima još u 15 st. Pretpostavlja se da je na ovom mjestu prije bio benediktinski manastir sa crkvom.

CRKVA GOSPE OD ZDRAVLJA NA BADU
Crkva Gospe od zdravlja je sagrađena krajem 19 st. (1886.). Smještena je blizu mora, nedaleko današnjeg trajektnog pristaništa. U crkvi se nalazi velika slika « Marijinog posjeta hramu », slikara Ferdinanda Monacellia
iz Rima, napravljena godine 1888. godine. Mnoge legende vezane su za gradnju ove crkve. Velolučani je izuzetno vole.

KAPELA GOSPE OD ZAČEĆA
Kapela Gospe od začeća je smještena u zaljevu Kale (Vela Luka) nedaleko od obale. Sagradila ju je obitelj Tabain 1885. godine, a njihovi nasljednici se još uvijek brinu o ovoj kapelici. U ovoj kapelici nalazi se vrijedna slika dominikanskog slikara Vinka Dragonje nazvana « Bezgrešno začeće ».

CRKVA SV. KUZME I DAMJANA
Nekoliko kilometara od Vele Luke, na putu prema Blatu, u predjelu Zablaće nalazi se crkva Sv. Kuzme i Damjana. Bila je sagrađena u prvoj polovici 11 st. na temeljima kršćanske kapelice još iz 6 st. Ovo je najstarija crkva na ovom području i jedini je primjerak na otoku Korčuli arhitekture s predromaničkim elementima.


Izvor: knjiga „Crkve i kapele na području Vele Luke“ Rada Dragojević Ćosović

English Hrvatski
POČETNA HOTELI HUM SPECIALS AKTIVNI ODMOR DOGAĐANJA HUM HOTELS LTD. Contact

(c)2008 HUM HOTELS

developed by Tolteam