HUM hoteli

Vela Spila

Vela Spila nalazi se na brdu iznad Vele Luke. Prvi put pisana riječ je spominje u Statutu grada i otoka Korčule, napisanom 1214. Kasnije je spominje Nikola Ostojić 1853. u svom djelu o povijesti i nastanku Vele Luke. 1950 godine Marinko Givoje, Vinko Foretić, a kasije im se pridruzuje prof.dr.Grga Novak, vrše prva pokusna iskapanja. Od 1974. počinju sustavna iskapanja koja traju do danas.

Iako je istražen manji dio ovog vrlo vrijednog arheoloskog nalazišta, znamo da je Spilja bila kontinuirano naseljena od Starog kamenog doba, tj. oko
18 000 godina Prije Krista.

Po nalazima znamo da se radilo o vrlo važnom sjecištu transmediteranskih putova koje je povezivlo, trgovalo i proizvodilo dobra među starim prapovjesnim plemenima Mediterana i  kopnenog zaleđa. Svakako je najzanimljiviji dio nalaza vezan za sredinu Ranog kamenog doba, jer su keramički predmeti iz tog vremena jedinstveni u svijetu i imaju naziv Velolučka kultura (oko 6000g. pr.K), međutim, što su iskapanja dublja to i nalazi postaju zanimljiviji i originalniji.

Do Vele Spile može se pješke, ali svakako ponesite sa sobom foto-aparat. Panoramski pogled Vele Luke je prekrasan. Sa fotogrfijom uspjet ćete jedan mali dio ove ljepote ponijeti sa sobom.

English Hrvatski
POČETNA HOTELI HUM SPECIALS AKTIVNI ODMOR DOGAĐANJA HUM HOTELS LTD. Contact

(c)2008 HUM HOTELS

developed by Tolteam