HUM hoteli

Centar za kulturu-Zavičajni muzej

Zgrada Centra za Kulturu nalazi se u samom središtu Vele Luke, ispred Župne crkve Sv. Josipa. To je bivša gospodarska zgrada obitelji Franulović, renovirana u drugoj polovici 20-tog stoljeća. U zgradi se nalaze prostorije Gradske knjižnice, Narodne glazbe, više velolučkih klapa, radio-amatera (pobjedili na svjetskom prvenstvu u radio-amaterizmu, 2005), ali i muzej sa nekoliko vrlo vrijednih muzejskih zbirki.

-MEĐUNARODNA POKLON ZBIRKA CRTEŽA, GRAFIKE I MALE SKULPTURE: u Veloj Luci su  1968, 1970 i 1972. su  održani Međunarodni susreti likovnih umjetnika. Prvog dana ljeta 1978. Velu Luku je pogodio plimni val i napravio velike materijalne štete. Umjetnici iz cijelog svijeta donirali su Veloj Luci svoje radove. Između ostalog tu su dvije skulpture Henry Moore-a, radovi velikih, domaćih umjetnika kao Murtića, Kršinića, Lipovac, Ružić, Ujevića, Picelja, kao i radovi cijenjenih, stranih umjetnika poput Soto, Hayter, Lindstrom,Erro, Messagier..

-ZBIRKA  MAKETA DRVENIH BRODOVA:  pok. barbe Neda Gugića velolučkog samoukog umjetnika zanimljivi je spoj mašte i stvarnosti.

-ARHEOLOŠKA ZBIRKA: s eksponatima iz prapovijesnog nalazišta Vela Spila zasigurno je jedna  od bogatijih zbirki takve vrste na Mediteranu.
Atrij zgrade vrlo je akustičan. Tijekom lijeta u njemu su česta održavanja promocije knjiga, večeri poezije, priređuju se koncerti ozbiljne glazbe, ali i igrokazi.

U atriju je izloženo i dvadesetak mozaika figuralnih i apstraktnih kompozicija nastlih 1968.god. kada je u Veloj Luci održan Međunarodni susret likovnih umjetnika. Mozaici su se stopili u svakodnevnom životu velolučana, te se često možete susresti s njima po cijelom mjestu na otvorenim i u zatvorenim javnim prostorima.

English Hrvatski
POČETNA HOTELI HUM SPECIALS AKTIVNI ODMOR DOGAĐANJA HUM HOTELS LTD. Contact

(c)2008 HUM HOTELS

developed by Tolteam